Pellet jest jednym z najpopularniejszych biopaliw. Ma wartość energetyczną zbliżoną do ekogroszku, a jednocześnie jest paliwem ekologicznym, bezpiecznym dla środowiska naturalnego. Dowiedz się, jak powstaje pellet, od czego zależy jego jakość oraz jak są skonstruowane i jak działają piece na pellet. Przygotowaliśmy praktyczne kompendium wiedzy o wykorzystywaniu tego biopaliwa w instalacjach CO.
Czym jest pellet drzewny?
Pellet drzewny dostarczany jest w postaci walcowatej, o długości od 5 do 40 mm i średnicy do 25 mm. Powstaje z trocin i zrębków drzewnych. Surowiec jest mielony, a następnie prasowany pod wysokim ciśnieniem. Gotowe paliwo ma odpowiednią gęstość i wilgotność, które zapewniają optymalne spalanie.
Pellet jest biopaliwem, wykorzystywanym w specjalnie zaprojektowanych kotłach CO. Należy do najbardziej ekologicznych i ekonomicznych typów opału dostępnych na rynku. Szerzej omawiamy ten temat w artykule Najlepsze i najgorsze rodzaje paliwa do kotłów grzewczych i kominków. Warto wspomnieć, że choć dominuje pellet drzewny, to biopaliwo można też produkować ze sprasowanego siana, słomy, łuski słonecznika oraz innych odpadów roślinnych.
Klasy jakościowe pelletu ENplus® i DINplus
Jeżeli chcesz mieć pewność, że palisz wysokiej jakości pelletem, zwracaj uwagę na oznaczenia. Certyfikowane biopaliwo posiada oznaczenie ENplus® (klasy A1, A2, B) i DINplus (klasa A1). Oba certyfikaty są zgodne z normą EN ISO 17225-2.
Klasa pelletu decyduje o jego parametrach fizycznych, chemicznych i przeznaczeniu:
- pellet klasy A1 – powstaje z drewna okrągłego (pnie drzew) i niezanieczyszczonych chemicznie pozostałości z produkcji przemysłowej, jest paliwem najwyższej jakości, przeznaczonym do spalania w piecach CO stosowanych do ogrzewania domów jednorodzinnych, zapewnia małe ilości popiołu, wysoką efektywność i niską zawartość związków azotu w produktach spalania;
- pellet klasy A2 – surowcem do jego produkcji (poza kategoriami wykorzystywanymi w klasie A1) są całe drzewa oraz pozostałości potartaczne, w trakcie spalania wytwarza większe ilości popiołu i azotu w porównaniu z pelletem klasy A1, jest przeznaczony do dużych instalacji ciepłowniczych;
- pellet klasy B – do produkcji wykorzystywane są wszystkie rodzaje nieprzetworzonego chemicznie drewna użytkowego, pod warunkiem że nie przekraczają norm zawartości metali ciężkich i związków chlorowcoorganicznych.
Pellet: cena i wydajność energetyczna na tle innych paliw
Największe zalety, które wyróżniają pellet to cena i wydajność energetyczna. Jednak na tle innych paliw najmocniej wyróżnia go ograniczenie niekorzystnego wpływu na środowisko naturalne.
Wartość energetyczna pelletu klasy A1 jest porównywalna do ekogroszku. Zbliżone są też ceny obu paliw. Natomiast przewagą pelletu jest to, że w trakcie spalania powstaje tyle samo dwutlenku węgla, ile użyte do produkcji rośliny wykorzystują w czasie swojego wzrostu. W efekcie nie zostaje naruszona równowaga ekologiczna.
Co ciekawe, popiół ze spalania wysokiej jakości pelletu można wykorzystać jako nawóz naturalny: zawiera dużo niepalnych związków nieorganicznych. Dla części użytkowników walorem jest też przyjemny zapach płonącego pelletu.
Jak działa piec na pellet – jakie ma zalety i wady?
Pellet można stosować w każdym typie pieca CO na paliwo stałe. Świetnie sprawdza się też w kominkach, również w tych tradycyjnych, w których standardowo wykorzystywane jest drewno. Więcej informacji znajdziesz w artykule Jak palić w kominku? Jednak najlepszy efekt uzyskasz, jeśli zastosujesz kocioł na pellet. Zapewnia on kontrolowane warunki spalania i w efekcie najwyższą wydajność energetyczną.
Piec na pellet z podajnikiem zapewnia pełny komfort eksploatacji. Jego najważniejsze elementy konstrukcyjne to zbiornik na pellet, podajnik ślimakowy, palnik ze zintegrowanym wentylatorem oraz elektroniczny regulator temperatury. Przy sprawnie działającej instalacji obsługa sprowadza się do uzupełniania paliwa w zbiorniku.
Piec na pellet ma kilka niezaprzeczalnych zalet. Pozwala korzystać z ekologicznego paliwa, jest łatwy w obsłudze, wydajny i ekonomiczny. Jego wadą jest relatywnie wysoka cena zakupu. Istotną dla części użytkowników niedogodnością, w porównaniu z piecami gazowymi, jest konieczność regularnego usuwania popiołu i czyszczenia. Jednak po ostatnich zmianach na rynku paliw kopalnych i kryzysie wywołanym decyzjami Federacji Rosyjskiej, jest niemal pewne, że na naszych oczach piece gazowe idą w odstawkę. W tym kontekście kotły CO na pellet mogą stać się w sektorze małej energetyki gospodarstw domowych jednym z głównych paliw przyszłości.
Tu znajdziesz kominy na lata. Poznaj naszych partnerów